Organisatie-ontwikkeling & training


Workshop ‘Why’

Met ons team van 5 leidinggevenden hadden we de behoefte elkaar beter te leren kennen en een stap te maken in onze samenwerking. Jildou heeft ons een inspirerende workshop gegeven waarin we op zoek zijn gegaan naar onze individuele en gezamenlijke drijfveren. De ‘Why’ van Simon Sinek persoonlijk toegepast, zogezegd. Het gaf ons nieuwe inzichten en vergrootte de verbinding tussen de teamleden. De uitkomsten gaan we toepassen in ons meerjarenplan (gezamenlijke waarden). Jildou is ontzettend goed in het begeleiden van dit proces, met humor, duidelijke aanwijzingen, en zachtheid. Ze is een ster in doorvragen! Ze houdt voeling met de groepsdynamiek en weet een ieder op zijn/ haar gemak te stellen en te betrekken. Kortom: een aanrader voor elk team.

Elisabeth Duijser - Business Unit Manager ProBiblio


Visie ontwikkeling Het Mozaïek Enkhuizen

We hebben in samenwerking met Jildou twee zinvolle dagen gewerkt aan onze visie. Tijdens het intake gesprek werd al snel duidelijk dat Jildou goed kon aansluiten bij onze vraag. Ze heeft kennis van zaken en kan dit op een heldere manier duidelijk maken.

De praktische werkvormen die we vervolgens met het hele team hebben uitgevoerd, zorgden voor betrokken teamleden. Er is gesproken over de eigen waarden van teamleden om vervolgens de waarden van onze school vorm te geven. Vervolgens werden wij uitgedaagd om deze waarden om te zetten in concreet waarneembaar gedrag. Dit helpt om de visie van onze school daadwerkelijk zichtbaar te maken. Uiteindelijk hebben wij aan de hand van onze visie ontwikkeldoelen opgesteld. Hierbij gaven de leerkrachten zelf aan wat zij belangrijk vinden om de komende jaren uit te werken, deze bottum-up benadering past goed bij onze manier van werken. 

Het resultaat is een team dat betrokken, enthousiast en gemotiveerd is om actieplannen uit te voeren vanuit een gezamenlijke visie.

Kim Harder en Maurice de Graaff - directie


Cultuurtraject - Partou Kinderopvang

Jildou Oostenbrug en Maria Asberg van 5d zijn deskundige dames gericht op het bereiken van concrete resultaten, waarbij plezier niet mag ontbreken. Betrokken en prettige gesprekspartners, die proactief meedenken. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en uitvoering van een cultuurprogramma voor Partou kinderopvang. In nauwe samenwerking is een programma tot stand gekomen, dat enthousiast is ontvangen in alle lagen van de organisatie, bij 3800 medewerkers. Het succes is mede gebaseerd op de juiste mix van inhoud, persoonlijke aandacht, interactie en plezier. Daarbij werden concrete tools aangeboden om de merkwaarden verder in de organisatie te verankeren.

De trainers van 5d hebben de managementtrainingen verzorgd en een aantal workshops voor medewerkers begeleid. Teamcoaching en persoonlijk leiderschap, vormden daarbij de onderliggende thema’s.

Diana Philippi - Manager Communicatie Partou


Trainingen - Stichting Spaarnesant

Jildou geeft sinds twee jaar cursussen in de Spaarnesant Academie, scholing voor leerkrachten van basisscholen. Onderwerpen zijn Gesprekken met ouders en professionele identiteit ("Dansen in de regen").

Jildou wordt enorm gewaardeerd door onze deelnemers. Men vindt haar 'warm, integer, enthousiast en kundig'. Voor mij als initiatiefnemer van de cursussen is Jildou bereid diepgaand te kijken naar wat onze doelgroep nodig heeft, we evalueren het resultaat en ontwikkelen van daaruit verder. Jildou is een betrokken trainer die goed past bij de doelgroep van onze organisatie.

Wendy van der Brugge - coördinator Spaarnesant Academie*


Training & intervisie OSG Willem Bleau

Met een scherpe blik, zonder oordeel, een krachtige vraag en een zachte (pure) toon geeft Jildou haar vorm aan (team)begeleiding. Zij weet daarmee mensen in beweging te krijgen en creëert ruimte waarbinnen mensen zich kwetsbaar op durven stellen. Veiligheid staat bij haar voorop.

M. Hoog-Antink, afdelingsleider OSG Willem Blaeu

Jildou heeft op OSG Willem Blaeu gesprekstraining voor docenten en ondersteunend personeel verzorgd. Daarnaast heeft ze voor het docententeam van de taalklas intervisie geleid. Jildou doet dat op een zeer prettige manier. Ze heeft oog voor persoonlijke leerdoelen. De training is als zeer waardevol en leerzaam ervaren, mede omdat het een training op maat was. De feedback van de deelnemers is gebruikt voor een nog passender training tijdens de tweede bijeenkomst. Er zijn nu al weer aanmeldingen voor de vervolgtraining.

Franscisca Grovenstein (afdelingsleider OSG Willem Blaeu) 


Visie ontwikkeling Gideonschool Bovenkarspel

Jildou heeft het team van de Gideonschool uit Bovenkarspel geholpen met het helder krijgen van de missie en visie van de school. De missie en visie die wel impliciet aanwezig waren, zijn daarmee meer expliciet geworden.
Tijdens de voorbereidende gesprekken heeft Jildou alle tijd genomen om met directie en IB alles voor te bereiden, zodat er een volledig op maat gemaakt programma kon worden aangeboden. 

We maken de visie nu ook echt zichtbaar. In de teamkamer hangt nu een tijdlijn in de vorm van een strand, een verwijzing naar de studiedag op Texel. Op dit strand staan strandpalen die elk een zeer concreet doel beschrijven met een begin datum en een (geplande) einddatum. Wij zijn door Jildou goed op weg geholpen met onze schoolontwikkeling. Los van de inhoud is Jildou als mens ook een prettig en warm persoon. Dit maakt het werken met haar erg plezierig!

Marieke Broens en Maurice de Graaf - directie


Training Persoonlijk Leiderschap

Jildou heeft echt oog voor de persoon die voor haar zit en wist mij goed te doorgronden. Ze heeft me nieuwe inzichten gegeven in mezelf en mijn gedrag. Met haar positieve en persoonlijke benadering weet ze je direct op je gemak te stellen. Ze luistert naar je en stemt haar advies en aanpak op de personen in de groep af.

Ze heeft erg veel kennis en kan problemen van verschillende perspectieven aanvliegen. Vol enthousiasme ben ik naar huis gegaan, en direct aan de slag gegaan met de inzichten en tips die ik van haar heb gekregen.

Docent (25 jaar)


Effectieve communicatie - GGD Kennemerland

Jildou zorgt op een veilige en praktijkgerichte manier dat deelnemers zich bewust worden van hun communicatiestijl. De theoretische onderbouwing die zij geeft, biedt handvatten voor mensen om naar zichzelf te leren kijken. Er is bij haar veel ruimte voor het delen van persoonlijke ervaringen, zodat er direct geoefend kan worden met verschillende stijlen.

Mirjam Broerse (coach & adviseur)*


Lees hier meer reviews over mijn werk als coach.